Waarom peuters ineens slechter slapen
Net toen je dacht: "We zijn er!" Begon het circus opnieuw. Nachtelijk huilen, spoken in de kamer, of eindeloos draaien en draaien voor ze überhaupt in slaap vallen. Veel peuters krijgen rond hun tweede of derde jaar te maken met een ‘slaapterugval’. Ze dromen intenser, ontwikkelen angsten én... testen grenzen.
Je peuter verwerkt overdag een hele wereld aan indrukken. En die komen 's nachts weer boven water.
Wat helpt bij slaapproblemen bij peuters
1. Ritme, ritme, ritme
Peuters gedijen op voorspelbaarheid. Een vast avondritueel ,tandenpoetsen, boekje lezen, knuffel uitkiezen, helpt hun lijfje en hoofdje tot rust komen. Gebruik bijvoorbeeld een slaaptrainer die met kleurtjes aangeeft wanneer het ochtend is.
2. Laat je kind meedenken
Laat je peuter kiezen tussen twee pyjama’s of twee verhaaltjes. Die kleine keuzes geven controle, wat weer zorgt voor minder strijd. En een kind dat zich gehoord voelt, slaapt rustiger.
3. Slaaphulpmiddelen die wérken
Een vertrouwde geur (zoals een lavendelspray), een verzwaringsdeken of een zacht nachtlampje kunnen nét dat verschil maken. Je hoeft geen wondermiddel te zoeken – maar de juiste sfeer doet wonderen. Denk aan dit rustgevende nachtlampje met muziekfunctie of een vriendelijke slaaptrainer in de vorm van een beestje.
1. Slaaptrainer met dag-nachtlicht
2. Ademend hoeslaken van bamboe
3. Voorleesboek met rustgevende verhalen
4. Nachtlampje met timer en zachte gloed
Wanneer moet je hulp inschakelen?
Als je peuter structureel slecht slaapt en je merkt dat het invloed heeft op zijn of haar gedrag overdag, dan is het slim om even te sparren met een professional. Denk aan een jeugdverpleegkundige, kinderarts of slaapcoach. Maar vaak kun je met kleine aanpassingen al véél bereiken.
Verwachtingen bijstellen = ruimte voor rust
Niet elk kind slaapt door met één jaar. Of twee. Of drie. En dat is oké. Verwachtingen loslaten geeft lucht. Vertrouwen opbouwen, samen zoeken naar wat werkt, dáár zit de winst!
Reactie plaatsen
Reacties